×
Brzi kontakt

  Izrada logotipa

  Logotip predstavlja osnovni element vizualne komunikacije i identifikacije. Zbog toga se prilikom njegove izrade obraća pozornost na jednostavnost, upečatljivost i pamtljivost. Radi se prema određenim standardima te u posebnom formatu, čija kvaliteta se ne mijenja sa povećanjem dimenzija

  Izrada logotipa

  Budite jedinstveni

  Dyaco logo
  Rakija s Goldberga logo
  Freda logo

  5 tipova logotipa

  Tekstualni logotip

  U nedavnoj studiji koja je provedena među top 100 brandova u svijetu, 37% od njih imaju logotip koji se sastoji samo od teksta, a napravljeni su koristeći jedinstveni font. Tekstualni logotip se najviše koristi kada je naziv tvrtke vrlo prepoznatljiv. Google ima jednostavan, minimalistički dizajn logotipa, ali to u njihovom slučaju funkcionira zbog toga što im je ime zanimljivo i nezaboravno (da ne spominjemo kratko). Isto se može reći i za Yahoo, Pinterest i druge brandove koji koriste relativno jednostavan tekst kao svoj logotip. Logotipi koji se sastoje samo od teksta pogodni su za manje tvrtke koje su tek pokrenule svoje poslovanje, te nije loša ideja izabrati logotip koji vrlo jasno prenosi ime vaše tvrtke.

  Oznaka – inicijali (lettermark)

  Jednostavnost je ključna prilikom izrade logotipa, a upravo je takav lettermark. Ovaj logotip, koji se kao i tekstualni logotip sastoji samo od teksta, istiće inicijale tvrtke, a ne njen pun naziv. Oznaka može biti pogodna ukoliko je naziv vaše tvrtke težak za izgovoriti ili pak dugačak. Takav primjer je IBM čiji logotip je jasniji i upečatljiviji nego “International Business Machines”. Kada znate da ćete imati minimalan prostor na raspolaganju za brandiranje (kao kada radite sa jako malim proizvodom), inicijali su dobar način za uštedjeti na veličini, a da još uvijek jasno pokazuju o kojem se brandu radi.

  Brandmark (simbol ili ikona)

  Simbol može izraziti određenu ideju puno učinkovitije od teksta. Takav jednostavan primjer su prometni znakovi kod kojih povezujemo slike sa informacijom, te vas bez ijedne riječi tjeraju na određenu akciju. Na isti način, brandmark logotip (koji se sastoji samo od simbola ili ikone) može dati korisnicima jasan prikaz identiteta Vaše tvrtke bez upotrebe riječi ili slova. Ovakav logotip je koristan za globalne tvrtke, budući da potrošači u drugim zemljama mogu povezati dizajn logotipa s identitetom bez obzira na to koji jezik razumiju, te za tvrtke čini naziv je predugačak. Međutim, brandmark logotip može biti riskantan potez. Budući da je to samo simbol, osoba koja ga gleda neće moći vidjeti naziv tvrtke. Ovo nije dobar izbor za startup ili male tvrtke koje pokušavaju upoznati korisnike sa svojim brandom. Treba imati na umu da se u istom istraživanju svjetskih top 100 brandova, samo 6% njih imalo je logotip koji se sastojao isključivo od simbola, što sugerira na to da je ova vrsta logotipa najbolja za velike tvrtke koje su dovoljno utjecajne na velikom prostoru.

  Kombinacija (tekst i simbol)

  56% logotipa top brandova se sastoji od teksta i simbola. Kombinacija (poznata i kao logotip ikona) je najbolje od oba svijeta, tako da ima smisla što je toliko popularan (naziv tvrtke odmah povezujemo sa ikonom) Zbog toga što su kombinacije složenije, one zahtijevaju više vremena i smisla da bi dizajn bio učinkovit. Ali taj dodatni posao vam daje logotip koji je raznovrsniji nego većina. Ovakvi logotipi se često mogu razdvojiti, što vam daje mogućnost da koristite tekst ili simbol samostalno.

  Amblem (tekst unutar simbola)

  Za razliku od kombinacije, kod kojeg su tekst i simbol postavljeni jedno pokraj drugoga, amblemi uključuju stavljanje teksta unutar simbola, tako da su nerazdvojni. Oni dosta podsjećaju na službene značke ili pečate, zbog čega su čest izbor državnih i političkih organizacija, ali se također koriste kod dobro poznatih privatnih tvrtki poput Starbucks i Harley Davidson. Ovakva vrsta logotipa je pomalo nefleksibilna jer se ne može razdvojiti u samostalne elemente kao kombinacija. Nasuprot tome moguće je dobiti kompaktniji logotip kojeg se može lakše uklopiti u manje prostore.