×
Brzi kontakt

  Zašto je responzivna stranica bitna za uspjeh?

  Zahvaljujući brzom razvoju mobilne tehnologije (pametni telefoni) poslovi se sve više obavljaju putem interneta. Nekada je pristup internetu putem mobilnih uređaja bio raritet, međutim danas je to sasvim uobičajeno.
  Jasno je da se nove generacije sve više oslanjaju na mobilnu tehnologiju da bi pronašli određene informacije ili obavljali poslove.
  Zaključak: tvrtke koje žele ostati konkurentne u budućnosti moraju postati Mobile Friendly (razvoj mobilnih aplikacija, responzivne web stranice).

  Što to točno znači?

  Jedan od prvih koraka koje tvrtka može napraviti jest optimizacija web stranice za mobilnu upotrebu – responzivna web stranica (ako to već niste učinili). To može značiti ili prilagođavanje postojeće mobilne stranice novim standardima ili izraditi potpuno novu web stranicu koja je responzivna (mobile friendly).

  Budući da se pametni telefoni vrlo brzo razvijaju, web stranica koja je napravljena prije nekoliko godina možda više nije dovoljna da bi držala korak s novim alatima i značajkama koje korisnici očekuju.

  Na primjer: budući da zasloni rezolucije 4K i mrežnih tehnologija 5G dolaze kao novo “normalno”, pomoću mobilnih uređaja ćemo moći vidjeti puno više vizualnog sadržaja nego prijašnjih godina (korisnici pametnih telefona uvijek su bili skloni sadržaju s više slika i kratkih videozapisa).

  Što se događa ukoliko stranicu ne optimizirate za mobilne uređaje?

  Glavni razlog zašto bi tvrtke trebale imati web stranice prilagođene mobilnim uređajima (responzivne web stranice) je Google. Nedavno ažuriranje algoritma rezultiralo je “velikim kaznama” za web stranice koje nisu odgovarale Google-ovim kriterijima uzrokujući pad pozicije kod pretraživanja.
  Mnogi u početku ovaj potez Google-a nisu shvaćali ozbiljno, ali većina je vidjela svoju pogrešku kada su stigli prvi podaci. Bilo je jasno da oni koji imaju web stranice prilagođene mobilnim uređajima (responzivne web stranice) su zadržali svoje pozicije (ili su pojačali svoju poziciju), dok su ostale web stranice imale osjetan pad pozicija kod pretraživanja.

  S obzirom na sve veći broj ljudi koji pristupaju web stranicama putem pametnih telefona, rastući trend u mobilnoj tehnologiji i cijenu, ukoliko nemate up to date mobilnu stranicu vaše pitanje ne bi trebalo biti treba li mi ili ne mobilna stranica nego koliko brzo možete napraviti što bolju responzivnu stranicu.

  Također prilikom izrade trebali bi obratiti pozornost i na informacije vezane za ostale web dizajn trendove.